lut 2, 2021
Lubicie słodycze? Poprawiają wam one humor? Może jesteście w grupie tych osób, które swój sukces świętują dobrym ciastkiem, a każdy smutek otulają pysznymi łakociami? Mamy nadzieję, że nasze pomysły na wypieki również przypadną nam do gustu. Jeśli natomiast nie lubicie słodyczy, może jednak dacie się nam do nich przekonać? Babeczki nadziewane przepisy — oto nasz tajny eliksir, który uczyni miłośnikami słodkości nawet ich największych przeciwników.
Szybko i skutecznie – czyli przepisy dla zabieganych
Co powiecie na babeczki wypełnione masą kajmakową? Korpusy można kupić w sklepie, ale dla bardziej ambitnych własnoręczne ich upieczenie będzie lepszą opcją. Przepis ten przedstawimy wam w wersji wegańskiej. Do garnka musimy wlać dwie szklanki mleka kokosowego i wsypać dwie szklanki cukru. Gotujemy przez 35 minut. Cały czas mieszamy. Dodajemy też 4 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego. Mieszamy, dalej gotując na wolnym ogniu. Później masę wstawiamy na noc do lodówki, aby wystygła i zgęstniała. Następnego dnia wypełniamy korpusy przygotowanym nadzieniem. Wierzch dekorujemy wedle uznania: owocami, orzechami lub czekoladą.
Kwaśny blask słodkości
Drugi przepis jest już bardziej kwaskowy, gdyż babeczki będą z nadzieniem o smaku czarnej porzeczki. Potrzeba nam: 300 g mąki pszennej, pięciu łyżek cukru pudru, łyżeczki sody oczyszczonej, 150 g masła, 50 ml wody i jedno jajko kurze. Składniki łączymy ze sobą tak, aby stworzyły jednolitą masę. Przekładam ciasto do foremek. Następnie przykrywam je łyżką dżemu z czarnej porzeczki. Później formujemy drobne kuleczki z pozostałego ciasta i układamy na wierzch każdej z babeczek tak, żeby wyglądem przypominały kruszonkę. Nasze mały arcydzieła pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut. W międzyczasie sprawdzamy patyczkiem do ciasta czy są już upieczone w środku, czy może dalej jeszcze surowe. Gotowe babeczki wyjmujemy do wystudzenia. Przed podaniem na stół możemy również ozdobić czekoladą lub przystroić innymi owocami. Życzymy wam udanych wypieków!
Najnowsze komentarze